Liveblog verkiezingen - Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan" (2024)

KIES24

Liveblog verkiezingen - Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan" (1)

NICOLAS MAETERLINCK

Op 9 juni stemmen we voor de Vlaamse, federale, Brusselse en Europese verkiezingen. Volg het meest recente verkiezingsnieuws in deze liveblog.

Tobias Santens, Victor Van Driessche, Stefan Grommen

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

We sluiten deze liveblog af voor vandaag. Morgen kan je al het verkiezingsnieuws opnieuw opvolgen bij ons. Tot morgen!

Politiek analist Rik Van Cauwelaert geeft minikabinet met De Wever aan het hoofd weinig kans op slagen

N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf al meermaals aan dat hij na de verkiezingen eerst een federaal minikabinet wil vormen. Daarmee zou hij op twee jaar tijd de staatsfinanciën willen saneren en een staatshervorming doorvoeren.

Het roept bij politiek analist Rik Van Cauwelaert herinneringen op aan de vierde staatshervorming onder premier Jean-Luc Dehaene begin jaren ‘90. Al wijst Van Cauwelaert in De Afspraak KIES24 wel op een belangrijk verschil. “Dehaene had een enorm gezag over de partijgrenzen heen, in het hele land: ook bij de Franstaligen en de belangrijkste socialisten. En daar heeft De Wever een probleem.”

“Een kernkabinet kan werken, maar je moet dan aan het hoofd wel iemand hebben die gezag én connecties heeft om dat te leiden", meent Van Cauwelaert. De Wever gaf al aan dat hij alleen zichzelf voldoende vertrouwt om zijn minikabinet te leiden. Maar De Wever is Dehaene niet, zegt Van Cauwelaert. "Volgens wat ik hoor, zijn de contacten van De Wever met Franstalig België daarvoor veel te broos."

Liveblog verkiezingen - Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan" (2)

Politiek analist Rik Van Cauwelaert in De Afspraak KIES24

Melissa Depraetere (Vooruit) sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan"

“Stel dat er een centrumrechtse federale regering komt en ze hebben nog één partij nodig, zouden jullie dan in een regering stappen zonder de PS?” Die vraag krijgt Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere vanavond in ‘De Verkiezingstafel’ op Play4. “Dat is nog gebeurd in het verleden. Dat kan”, luidt het antwoord.

Beide partijen zijn het alvast niet altijd eens. “We zijn twee aparte partijen, al hebben we wel een gezamenlijke sterke sociale basis”, zegt Depraetere. Toen Frank Vandenbroucke afgelopen legislatuur een plan op tafel legde om de langdurig zieken te activeren, was de PS aanvankelijk bijvoorbeeld tegen.

Toch gaat de voorkeur nog altijd uit naar een samenwerking met de Franstalige zusterpartij. Zo hebben ze samen de voorbije legislatuur de minimumlonen en pensioenen kunnen optrekken en de btw op energie kunnen verlagen, benadrukt Depraetere. "Het is altijd makkelijker met twee sociale partijen, dan alleen", zegt ze, maar "het kan".

Opvallend, want begin mei zei Depraetere in De Zevende Dag nog dateen federale regering zonder de PS “niet denkbaar”was “met de kaarten zoals ze nu liggen”. Die kaarten lijken op zes dagen van de verkiezingen toch al een beetje anders te liggen.

Liveblog verkiezingen - Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan" (3)

NICOLAS MAETERLINCK

Bekijk: Hoe loopt de campagne aan de andere kant van de taalgrens? Politiek journalist Christophe Deborsu zoomt in De Afspraak KIES24 in op een racisme-rel tussen de PTB en de MR

Liveblog verkiezingen - Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan" (4)

Videospeler inladen...

Britt Huybrechts (Vlaams Belang) tegen kiezer die geen werknemers vindt: “Importeren niet-Europeanen is geen oplossing, moeten eerst werklozen activeren”

Kiezer Margaux Cannaerts runt een autobusbedrijf in Mechelen. Door het tekort aan chauffeurs zocht én vond ze enkele jaren geleden werknemers buiten Europa, in Turkije. Maar door de vele procedures raakten die nog steeds niet hier. Kunnen de procedures voor arbeidsmigratie niet vergemakkelijkt worden, vraagt ze in Laat KIES24.

“Wij geloven niet dat het importeren van niet-Europeanen de oplossing is”, antwoordt Britt Huybrechts (Vlaams Belang). “Die mensen gaan uiteindelijk ook met pensioen, en dan moet je ook hun pensioenen betalen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.”

“Wij willen eerst de mensen die hier zijn aan het werk zetten", zegt Huybrechts. "Er is veel werkloosheid in Brussel en Wallonië. Zij kunnen perfect met auto’s en bussen rijden. En als dat niet lukt, moeten we naar de buurlanden kijken, waar ze dezelfde normen en waarden hebben en eenzelfde taal spreken."

Liveblog verkiezingen - Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan" (5)

Videospeler inladen...

Sammy Mahdi (CD&V): “Kunnen niet garanderen dat deze winter geen asielzoekers op straat moeten slapen, maar moeten wel altijd buffer hebben”

We kennen allemaal de beelden van asielzoekers die in de winter in tentjes op straat slapen, of die de nacht doorbrengen in de stations. Vandaag hebben 8.816 mensen in ons land geen opvang. “We vergeten soms dat een vluchteling een mens in nood is, ongeacht het beeld dat sommige partijen ophangen”, zegt chef-kok Seppe Nobels in Laat Kies24.

Nobels vraagt aan Sammy Mahdi of hij kan garanderen dat er volgende winter geen mensen op straat moeten slapen.“Garanderen dat dat niet zo zal zijn, is moeilijk, aangezien je geen idee hebt wat de instroom zal zijn", luidt het antwoord van Mahdi.

"Wel hebben we in het verleden de fout gemaakt om de opvangcapaciteit vaak drastisch af te bouwen wanneer we zagen dat we te veel hadden, en dan heb je geen buffer. Eigenlijk zouden we altijd een buffer moeten hebben", aldus Mahdi.

Liveblog verkiezingen - Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan" (6)

Videospeler inladen...

Bekijk: Politici plakken weer massaal affiches, maar dat blijkt niet altijd eenvoudig, zag Laat KIES24 op sociale media:

Liveblog verkiezingen - Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan" (7)

Videospeler inladen...

Bekijk: Britt Huybrechts (Vlaams Belang) ging een dag op pad met nieuwkomer Ali, die een opleiding volgde om op hoogte elektriciteitsmasten te schilderen:

Liveblog verkiezingen - Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan" (8)

Videospeler inladen...

Na discussie in 'Eerste keus': wat wordt over seks en geaardheid gezegd in de klas? En welke impact heeft dat op kinderen?

Lessen seksuele voorlichting zijn belangrijk voor kinderen en jongeren. Dat zeggen Wannes Magits van Sensoa en professor Guy T’Sjoen na de discussie tussen Vooruit-kopstuk Conner Rousseau en leerling Eli over het thema in ‘Eerste keus’ op VRT 1. “We leven in een maatschappij waarin jongeren onoverkomelijk met seksualiteit en diversiteit in contact komen."

Lees er hier meer over:

KIES24 Na discussie in 'Eerste keus': wat wordt over seks en geaardheid gezegd in de klas? En welke impact heeft dat op kind... Europa Press 2023

PS-afdeling Oudergem dient klacht in na verspreiding racistische propaganda

De voorzitster van de lokale PS-afdeling van Oudergem, Emmanuelle Poznanski, heeft klacht ingediend tegen de auteur van een antisemitische en racistische folder. Die werd volgens Poznanski verdeeld in de brievenbussen van buurtbewoners van een asielopvangcentrum.

De auteur heeft het onder meer over het "blanke ras" en nodigt lezers uit om een discussiegroep te vervoegen op 'Gab', een Amerikaans sociaalmedianetwerk met een voornamelijk extreemrechtse aanhang.

Meest gelezen

  1. KIES24 "Ik kom niet rond met mijn pensioen": 68-jarige Mady moet noodgedwongen poetsen in de fitness 05:25
  2. Europa Britse tv-dokter Michael Mosley vermist tijdens vakantie op Grieks eiland do 06 jun 19:05
  3. Consument Belgisch bedrijf verkocht volgens rechter 15 appartementen in Duitsland voor 3 keer de waarde, kopers moeten geld ter... 06:00
  4. Europa Grootste voorraad zeldzame aardmetalen van Europa ontdekt in Noorwegen do 06 jun 20:11
  5. Royalty Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins Geor... 06:50
  6. Verenigde Staten 'Echte' stalker uit reeks 'Baby reindeer' klaagt Netflix aan voor 170 miljoen dollar 07:13
  7. Liveblog Liveblog verkiezingen - Waarom doet Open VLD het zo slecht in de peilingen? "Bochtenwerk was indrukwekkend" 06:46
  8. Verenigde Staten Oorlogsveteraan (102) sterft op weg naar herdenking van D-Day Update do 06 jun 23:57
  9. Brussel (Stad) Grote brand bij recyclagebedrijf in Brussel onder controle, brandweer blust nog na Update 06:22
Liveblog verkiezingen - Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere sluit regeringsdeelname zonder PS niet uit: "Liever samen, maar het kan" (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5796

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.